Najlepszy przepis dla początkujących piekarzy. Wystarczy szklanka wody, 200 g mąki, sól i masz idealny chrupiący przez cały tydzień.

Kiedy szukałam przepisu na domowy chleb podczas pierwszej fali pandemii, bardzo spodobała mi się ta receptura.

Została ona udostępniona przez niemieckiego piekarza, który jest właścicielem piekarni od wielu lat. Postanowiłam go wypróbować i od tego czasu piekę go co drugi dzień. Chleb jest niesamowicie szybki, chrupiący i doskonały w smaku!

Potrzebujesz:

  • 1 kg mąki
  • 600 ml letniej wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kminek
  • 1 szczypta mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Przede wszystkim przygotuj drożdże. Klasycznie wymieszaj je z odrobiną ciepłej wody i cukrem. Odstaw je na około 15 minut, a w międzyczasie w osobnej misce wymieszaj suche składniki – 800 g mąki pszennej (reszta posłuży do podsypania), sól i czarny pieprz.

Wlej letnią wodę do osobnej miski i wymieszaj w niej gotowe drożdże. Następnie stopniowo dodawaj i mieszaj za pomocą łyżki mąkę. Z takiej ilości składników wychodzą dwa piękne bochenki chleba, więc ciasto podziel na dwie części.

Powierzchnię roboczą posyp pozostałą mąką, wyłóż na niej ciasto i uformuj bochenki. Wyłóż papier do pieczenia na blachach. Gotowe bochenki ułóż na blachach i odstaw przykryte suchą szmatką na około 15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Gdy piekarnik jest nagrzany, zdejmij ściereczkę, natrzyj chleb na całej powierzchni letnią wodą zmieszaną z odrobiną soli, posyp kminkiem i wstaw do piekarnika na 30 minut.

Po wyjęciu chleba nie zapomnij ponownie posmarować jego skórki letnią wodą z dodatkiem soli – dzięki temu  będzie ona chrupiąca na dłużej. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!