Piecz je 20 minut i delektuj się smakiem – Szybkie chrupiące ciasteczka.
Potrzebujesz:
- zimna woda – 200 ml
- mąka – 800 g
- margaryna (temp. pokojowa) – 450 g
- ocet 9% – łyżka
- jajka – 1 sztuka
- sól – 0,5 łyżeczki
- 5-7 łyżek cukru (do posypania)
Przygotowanie:
Jajka należy połączyć z solą.
Do powstałej zawiesiny dodać ocet i wodę i precyzyjnie wymieszać.
Wysypać mąkę na stolnicę, dodać do niej rozpuszczoną margarynę i ugnieść.
Na górze powstałego w ten sposób ciasta, wykonać otwór, a następnie wlać do niego płyn z jajek i pozostałych składników.
Wyrobić dokładnie ciasto, zawinąć je w plastikową folię i odłożyć do schłodzenia w lodówce na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki rozpakować z folii, wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować, uprzednio posypując ciasto cukrem.
Tak rozwałkowane ciasto trzeba będzie złożyć na pół, posmarować delikatnie wodą i ponownie rozwałkować.
Równomiernie rozwałkowane ciasto posypać z wierzchu cukrem i pokroić w regularne paski.
Ciasteczka piec w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piecu przez 20 minut!