Chrupiące ciasteczka z marmoladą – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.

Kruche ciasteczka z marmoladą – procedura przygotowania

Jeśli szukasz przepisu na świąteczne ciasteczka, które nie tylko świetnie smakują, ale i świetnie wyglądają, wypróbuj te ciasteczka. Napełnij je domową marmoladą, ale możesz je ozdobić według własnej wyobraźni.

Składniki

  • miękkie masło – 190 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • cukier puder – 1 szklanka
  • marmolada – do smaku
  • sól – 1 szczypta
  • mielone migdały – 1 szklanka
  • jajko – 1 szt
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

W misce utrzeć masło, po chwili dodać cukier i cukier waniliowy. Ubij mieszaninę na puszystą pianę.

Dodać jajka i dokładnie je ubić. W oryginalnym przepisie używane są wyłącznie białka jaj, ale jeśli wolisz miękkie ciasteczka, możesz użyć także żółtka. Dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto włóż do rękawa cukierniczego wyposażonego w ozdobną końcówkę, tak aby powstał wzór. Spryskaj nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pozostaw odstępy między ciasteczkami, gdyż podczas pieczenia ciasto lekko się rozpłynie. W środku każdej miarki zrób małą dziurkę i wypełnij ją dżemem.

Piecz ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut lub do momentu, aż będą lekko złociste. Następnie wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!