Mąkę przesiewamy w misce, solimy i mieszamy.
Ziemniaki gotujemy w skórce, studzimy, obieramy z mundurków i trzemy na tarce o drobnych oczkach. W mące przygotowujemy otwór, do którego wkładamy ziemniaki. Rozgniatamy drożdże, wkładamy do ziemniaków, wsypujemy cukier, dolewamy tyle wody ile jest w stanie wchłonąć mąka i odstawiamy na około 15 minut.
Po tym czasie mieszamy drożdże z resztą mąki z dodatkiem cukru i oleju. Dodajemy kminek i wyrabiamy elastyczne ciasto. Spód i wierzch ciasta posypujemy mąką, przykrywamy np. szmatką i odkładamy na godzinę. Ciasto przekładamy na deskę i wyrabiamy z niego bochenek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką, wykładamy na nią bochenek i czekamy kolejne 15 minut. Nasz bochenek pieczemy w piekarniku przez godzinę. Pierwsze 10 minut w temperaturze 225 stopni, pozostały czas w 190 stopniach.