Oryginalny od piekarza: 100-letni przepis na najlepszy chleb domowy.

Fantastyczny przepis na domowy chleb ziemniaczany od piekarza według 100-letniej receptury.

Potrzebujemy:

  • 750 gramów mąki pszennej + mąka do posypania
  • 250 gram obranych gotowanych ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 21 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka białego octu
  • 450 ml letniej wody

Składniki:

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i wymieszaj.

Ziemniaki ugotuj w skórkach, obierz, zetrzyj na drobnej tarce i wrzuć do mąki. Świeże drożdże rozkruszyć na ziemniaki, posypać cukrem, wlać część letniej wody, ilość wody jest tylko orientacyjna, zależy od jakości mąki, ile wody jest w stanie wchłonąć i ziemniaków, niech drożdże zakwaszą – około 15 minut.

Gdy drożdże zakwaszą lekko zaczynamy mieszać je z mąką z dodatkiem octu i oleju. Dodajemy cały kminek, mieszankę dokładnie przerabiamy rękami na gładkie półmiękkie elastyczne błyszczące ciasto, ponieważ ciasto było dość cienkie pod wpływem ziemniaków, musimy dodawać więcej mąki, aż osiągniemy niezbędną konsystencję.

Wierzch posyp mąką, spód przykryj czystą ściereczką i pozwól mu wyrosnąć do podwójnej objętości, aż będzie ciepłe – około 1 godziny. Ciasto składamy rękami posypanymi mąką na posypaną mąką deskę i tylko lekko formujemy okrągły bochenek, nie przerabiamy jak przywykliśmy, aby bąbelki nie zostały wypchnięte z ciasta.

Posypanymi mąką rękoma delikatnie wyłóż ją na papier do pieczenia z mąki na blasze do pieczenia i odstaw na kolejne 15 minut .

Piec w piekarniku przez pierwsze 10 minut na funkcji grzania dolnego i górnego z wentylatorem w temperaturze 225 st. C i 50 minut w temp. 190 st. C. Umieść mały rondelek z gorącą wodą na dnie piekarnika. Upieczony chleb odstawiamy do ostygnięcia na grillu, tym razem w ogóle nie pocieramy go wodą.


error: Treść zabezpieczona !!