Kanapki ze świeżego chleba są lepsze niż jakiekolwiek inne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na chleb.
Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby upiec własny chleb. Jest on miękki i chrupiący, z chrupiącą skórką. Chleb będzie smakował wszystkim członkom rodziny. Jest to świetna alternatywa dla włoskiej ciabatty, białego chleba wypiekanego z mąki pszennej.
Dodaj sól do miski. Ciepła woda (37-39 stopni) może być użyta do rozpuszczenia drożdży. Wymieszaj je z mąką. Następnie zagnieść ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Ciasto należy przykryć folią lub czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej dwie godziny w ciepłym miejscu.
Jeśli ciasto podwoi swoją objętość, a na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, oznacza to, że jest gotowe do pieczenia chleba. Włóż ciasto na noc do lodówki. Ciasto może być przechowywane w lodówce do 2 tygodni.
Jeśli robisz domowy chleb, zawsze będziesz mieć je pod ręką. Po wyrobieniu ciasta posyp mąką stolnicę lub stół. Teraz możesz przystąpić do formowania chleba. Zwiń ciasto w kulę, a następnie zawiń brzegi do środka. Możesz nadać mu dowolny kształt, zarówno podłużny, jak i kwadratowy.
Umieść ciasto na blasze do pieczenia i pozostaw na 40-60 minut, aby odpoczęło. Nie trzeba go przykrywać. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 235° na środkowy ruszt. Na wierzchu położyć blachę do pieczenia. Pomoże to nawilżyć chleb podczas pieczenia. Piecz chleb przez 45 minut. Pozwól mu ostygnąć w piekarniku.