Kanapki ze świeżego chleba są lepsze niż jakiekolwiek inne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na chleb.

Możesz cieszyć się świeżym aromatem i smakiem świeżo upieczonego chleba w swoim domu.

Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby upiec własny chleb. Jest on miękki i chrupiący, z chrupiącą skórką. Chleb będzie smakował wszystkim członkom rodziny. Jest to świetna alternatywa dla włoskiej ciabatty, białego chleba wypiekanego z mąki pszennej.

Składniki:

  • 530 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży mokrych lub 4 g drożdży suchych
  • Woda 420 ml
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Dodaj sól do miski. Ciepła woda (37-39 stopni) może być użyta do rozpuszczenia drożdży. Wymieszaj je z mąką. Następnie zagnieść ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Ciasto należy przykryć folią lub czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej dwie godziny w ciepłym miejscu.

Jeśli ciasto podwoi swoją objętość, a na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, oznacza to, że jest gotowe do pieczenia chleba. Włóż ciasto na noc do lodówki. Ciasto może być przechowywane w lodówce do 2 tygodni.

Jeśli robisz domowy chleb, zawsze będziesz mieć je pod ręką. Po wyrobieniu ciasta posyp mąką stolnicę lub stół. Teraz możesz przystąpić do formowania chleba. Zwiń ciasto w kulę, a następnie zawiń brzegi do środka. Możesz nadać mu dowolny kształt, zarówno podłużny, jak i kwadratowy.

Umieść ciasto na blasze do pieczenia i pozostaw na 40-60 minut, aby odpoczęło. Nie trzeba go przykrywać. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 235° na środkowy ruszt. Na wierzchu położyć blachę do pieczenia. Pomoże to nawilżyć chleb podczas pieczenia. Piecz chleb przez 45 minut. Pozwól mu ostygnąć w piekarniku.

Gotowe.

error: Treść zabezpieczona !!