Rano zobaczysz niesamowity efekt: Prosty domowy chleb bez wyrabiania ciasta – połącz składniki wieczorem i wstaw do piekarnika.
321
Oto wspaniały przepis na domowy chleb, który można przygotować bez wyrabiania ciasta.
Wszystko, co potrzebujesz to:
3 szklanki mąki pszennej (można zamienić 1 szklankę na mąkę graham lub mąkę orkiszową)
1 łyżka oleju
1,5 szklanki letniej wody
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soli
Aby przygotować chleb, wsyp mąkę, drożdże, kminek, sól, olej i letnią wodę do miski. Wymieszaj składniki, przykryj i odstaw na noc (od 8 do 12 godzin). Najlepiej jest przygotować ciasto wieczorem, a rano upiec chleb.
Następnie, aby upiec chleb, nasmaruj formę do pieczenia olejem i włóż do niej ciasto. Posyp je np. makiem lub sezamem i piecz pod przykryciem w temperaturze 230 stopni przez pół godziny. Następnie odkryj formę i piecz jeszcze przez 15 minut, aby bochenek miał chrupiącą skórkę. Po upieczeniu, ostudź chleb i pokrój na kromki.