Mamy dla Ciebie doskonałą wskazówkę jak wyczarować pyszne jedzenie, nawet jeśli chleb nie jest już za bardzo świeży.
55
Resztki chleba to w wielu domach spory problem. Nie spożyte pieczywo twardnieje, przez co nie nadaje się do spożycia w formie kanapek.
Jednak nie oznacza to, iż trzeba go wyrzucać, można bowiem przy wykorzystaniu kilku prostych składników stworzyć pyszne danie dla całej rodziny. Nie tylko smakuje obłędnie, ale również pozwala nie marnować żywności.
Co jest potrzebne do wykonania opiekanego chleba?
Aby zrobić opiekany chleb, należy przygotować:
bochenek starszego chleba lub resztki w zbliżonej ilości
3 jaja
płaska łyżka soli
jogurt naturalny ( 220 gram)
olej roślinny (2 łyżki)
pomidor średniej wielkości
świeża pietruszka
starty ser, najlepiej cheddar (około 120 gram)
ser feta (100 gram)
papryka mielona ( łyżeczka)
Jak przyrządzić opiekany chleb?
Do wykonania opiekanego chleba należy przygotować żaroodporne naczynie.
Na jego dnie układa się chleb, pokrojony w równe kromki o grubości około 2 cm. Następnie w misce, korzystając z trzepaczki należy ubić jajka, olej, jogurt naturalny i sól.
Pod koniec dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać i wylać równomiernie na wyłożony w żaroodpornym naczyniu chleb.
Pomidor należy drobniutko posiekać, podobnie jak sera feta i rozsypać na wierzchu. Ostatnim krokiem jest posypanie całości startym serem i zapiekanie w piekarniku około 30 minut.
Temperatura piekarnika powinna być ustawiona na 180 stopni.