Szef kuchni chciał pokazać, w jaki sposób przygotowuje się buraki w luksusowych restauracjach, aby zaoszczędzić czas i zachować ich smak.
Gotowanie buraków w wodzie spowoduje usunięcie z nich wszystkich mikroelementów, staną się wodniste i bez smaku. W piekarniku buraki gotują się dwa razy szybciej niż w garnku. Wypróbuj tę metodę, aby zobaczyć różnicę!
Użyć gąbki do mycia naczyń lub szczotki do czyszczenia buraków. Usuń nadmiar wilgoci za pomocą ręcznika papierowego.
Należy usunąć końcówki. Ważne jest, aby piec kilka warzyw w tym samym czasie.
Przygotować folię i papier do pieczenia, mocząc je w wodzie. Następnie za pomocą wykałaczki nakłuj warzywa.
Na wierzch dodaj trochę oleju roślinnego. Dla podkreślenia smaku możesz dodać cukier lub ocet balsamiczny.
Każdy burak powinien być zawinięty w papier, a następnie w folię. Piec w temperaturze 200°C przez około 1-1,5 godziny. Zależy to od wielkości buraków, dlatego sprawdzaj je po godzinie.