Szef kuchni chciał pokazać, w jaki sposób przygotowuje się buraki w luksusowych restauracjach, aby zaoszczędzić czas i zachować ich smak.

Dziś pokażę Wam, jak piec buraki w piekarniku. Dzięki temu będą pyszne i zachowają jak najwięcej witamin i wartości odżywczych.

Gotowanie buraków w wodzie spowoduje usunięcie z nich wszystkich mikroelementów, staną się wodniste i bez smaku. W piekarniku buraki gotują się dwa razy szybciej niż w garnku. Wypróbuj tę metodę, aby zobaczyć różnicę!

SKŁADNIKI

  • buraki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Użyć gąbki do mycia naczyń lub szczotki do czyszczenia buraków. Usuń nadmiar wilgoci za pomocą ręcznika papierowego.

Należy usunąć końcówki. Ważne jest, aby piec kilka warzyw w tym samym czasie.

Przygotować folię i papier do pieczenia, mocząc je w wodzie. Następnie za pomocą wykałaczki nakłuj warzywa.

Na wierzch dodaj trochę oleju roślinnego. Dla podkreślenia smaku możesz dodać cukier lub ocet balsamiczny.

Każdy burak powinien być zawinięty w papier, a następnie w folię. Piec w temperaturze 200°C przez około 1-1,5 godziny. Zależy to od wielkości buraków, dlatego sprawdzaj je po godzinie.

Dzięki tej metodzie pieczenia buraki są o wiele smaczniejsze. Wszystkie składniki odżywcze i soki zostają zachowane. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!