Szef kuchni chciał pokazać, w jaki sposób przygotowuje się buraki w luksusowych restauracjach, aby zaoszczędzić czas i zachować ich smak.
Dziś pokażę Wam, jak piec buraki w piekarniku. Dzięki temu będą pyszne i zachowają jak najwięcej witamin i wartości odżywczych.
Gotowanie buraków w wodzie spowoduje usunięcie z nich wszystkich mikroelementów, staną się wodniste i bez smaku. W piekarniku buraki gotują się dwa razy szybciej niż w garnku. Wypróbuj tę metodę, aby zobaczyć różnicę!
SKŁADNIKI
- buraki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
Użyć gąbki do mycia naczyń lub szczotki do czyszczenia buraków. Usuń nadmiar wilgoci za pomocą ręcznika papierowego.
Należy usunąć końcówki. Ważne jest, aby piec kilka warzyw w tym samym czasie.
Przygotować folię i papier do pieczenia, mocząc je w wodzie. Następnie za pomocą wykałaczki nakłuj warzywa.
Na wierzch dodaj trochę oleju roślinnego. Dla podkreślenia smaku możesz dodać cukier lub ocet balsamiczny.
Każdy burak powinien być zawinięty w papier, a następnie w folię. Piec w temperaturze 200°C przez około 1-1,5 godziny. Zależy to od wielkości buraków, dlatego sprawdzaj je po godzinie.