Niebo w gębie: Leniwe bułgarskie ciasto banitsa. Przepis krok po kroku.

Jeśli będziesz w Bułgarii, powinieneś spróbować ich słynnego ciasta francuskiego. Banitsa składa się z cienkich arkuszy ciasta, pomiędzy którymi znajdują się różne nadzienia. Piekę z cienkiego gotowego ciasta francuskiego i twarogu. Okazuje się równie smaczne, a co najważniejsze, nie trzeba zawracać sobie głowy ciastem.

Ciasto ma różne kształty. Niektórzy smarują arkusze ciasta nadzieniem, po czym zwijają w rolki i rozprowadzają w okrągły kształt w formie spirali. Te same rolki można po prostu ułożyć obok siebie. Wybrałam najbardziej leniwą wersję bułgarskiej banitsy – arkusze złożyłam w stos i posmarowałam twarogiem.

Składniki:

  • 1-2 arkusze ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 200 g twarogu
  • 50 g masła
  • 70 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku

Przygotowanie:

Ubić jajka, wlać do nich mleko (lub śmietanę), sól i pieprz, dodać twarożek i dobrze wymieszać do uzyskania gładkości.

Połóż jeden arkusz na dnie wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia i posmaruj ją masłem.

Na wierzchu posmaruj częścią nadzienia, przykryj kolejną warstwą arkusza i ponownie skrop olejem. Powtarzaj warstwy, aż arkusze ciasta francuskiego się skończą.

Obficie posmaruj ostatni arkusz kwaśną śmietaną. Możesz również użyć mleka lub kefiru.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz banitsę przez 35–45 minut. Wszystko zależy od grubości ciasta i samego piekarnika.

Jak tylko wyjmę ciasto z piekarnika, od razu kroję kawałek po kawałku. A wszystko dlatego, że najlepiej smakuje na gorąco lub na ciepło. Banitsa jest naprawdę dobra: wiele warstw, soczyste nadzienie i złotobrązowa chrupiąca skórka. Więc piecz i częstuj swoich przyjaciół. I nie zapomnij podzielić się z nimi przepisem na szybkie ciasto.


error: Treść zabezpieczona !!