Pyszne bułeczki z twarogiem – Tak dobrych jeszcze nigdy nie jadłaś. Przepis.

Pyszne bułeczki twarogowe – proces przygotowania

Domowy deser powinien być zawsze prosty, puszysty, miękki, złocisty i przyjemnie wyglądający. Domowe bułeczki doskonale nadają się do tych celów i można je zjeść nie tylko na śniadanie, ale także na słodką kolację.

Ciasto

  • mąka – 700 g
  • mleko – 250 ml
  • cukier – 120 g
  • masło – 100 g
  • suszone drożdże – 10 g
  • jajka – 3 szt
  • olej – 3 łyżki
  • kwaśna śmietana – 1 łyżka
  • sól – 1 szczypta

Nadzienie

  • twarożek – 350 g
  • rodzynki – 70 g
  • żółtko – 1 szt
  • cukier – 3 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • skórka z cytryny – do smaku

Kruszonka

  • mąka – 3 łyżki
  • cukier – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wymieszaj. Od całkowitej ilości dodać 1 szklankę mąki i wymieszać. Przykryj mieszaninę folią i odstaw na 15 minut.

 

W drugiej misce wymieszaj jajka z cukrem, roztopionym masłem, szczyptą soli i śmietaną. Wymieszaj t Teraz możesz dodać pierwszą mieszaninę do drugiej i dodać połowę mąki. Wymieszaj. Dodać drugą połowę mąki oraz olej i zacząć wyrabiać.

Połóż ciasto na powierzchni roboczej i kontynuuj wyrabianie przez kolejne 5-10 minut, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i nieklejące. Przełóż do miski, posmaruj olejem, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie przygotuj nadzienie.

Do miski włóż twarożek, żółtko, cukier, roztopione masło i startą skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj, dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj. Wymieszaj ciasto i włóż je do miski na kolejną godzinę, aby jeszcze bardziej wyrosło. Po godzinie wyjmij, podziel na 15 równych części i uformuj z nich małe kotleciki. Na środek każdego nałóż łyżkę nadzienia. Najpierw złóż boki, potem dół i górę. Dostajesz kwadrat.

Otrzymane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały. Przykryj ściereczką na 20 minut. W międzyczasie przygotować okruchy mąki, masła i cukru. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać bułką tartą.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!