Rozpływają się w ustach. Bułeczki z idealnie przygotowanego ciasta. Przepis.
Nadzienie:
W misce wymieszaj trochę cukru, letniego mleka i drożdży. Tworzymy zaczyn, który odstawiamy na około 20 minut.
Dodaj jajko do mąki. Dodaj trochę soli, roztopione masło, resztę mleka i cukru, a na końcu drożdże.
Przygotowujemy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto.
Podziel na około 15 mniejszych części. Kroimy na mniejsze bułeczki, które układamy obok siebie na naoliwionej blasze do pieczenia. Pozwól mu ponownie wyrosnąć przez około 20 minut.
Między bułkami nie powinno być przerwy. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Omówimy bułki.
Teraz ugotujmy budyń: Postępujemy klasycznie – z budyniu w proszku, mleka i cukru. Możesz rozrzedzić budyń, więc nie wahaj się dodać więcej mleka.
Możesz użyć budyniu waniliowego. Przykryj je gotowanym budyniem waniliowym. Posyp cukrem pudrem i podawaj.