Chociaż kiedyś robiłam placki według klasycznej receptury z drożdżami, to teraz moim faworytem jest zdecydowanie ta błyskawiczna wersja. Cały sekret tkwi w dodaniu budyniu. Spróbuj zrobić racuchy z kremem, a zakochasz się w nich od pierwszego kęsa.
W książkach kucharskich i w internecie przepisy na racuchy mnożą się z roku na rok w dziesiątkach różnych wersji, ale ta budyniowa jest zdecydowanie najprostszą i najsmaczniejszą wersją.
Dzięki dodaniu budyniu w proszku racuchy mają dużo bardziej miękką konsystencję i piękny aromat. Do racuchów zwykle stosuje się budyń waniliowy lub śmietankowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innych wariantów (truskawkowy, malinowy, czekoladowy…). Spróbowałam ich również z budyniem kokosowym i były naprawdę fantastyczne.
Oprócz proszku budyniowego warto również dodać wodę gazowaną, która sprawi, że placuszki będą jeszcze bardziej puszyste. Tak przygotowane ciasto po usmażeniu staje się lekkie jak chmurka i dosłownie rozpływa się w ustach.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i budyń. Następnie do suchych składników dodajemy jajka. Stopniowo dodawać mleko i wodę gazowaną. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolite ciasto bez grudek.
Na rozgrzany olej wlewamy ciasto i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki układamy na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.