Słynne ciasto Krówka z budyniem i kwaśną śmietaną: Szybki i łatwy przepis.
256
Doskonały przepis na ciasto z budyniem i śmietaną. Idealne ciasto do kawy, jest proste i naprawdę bardzo smaczne. Jeśli masz ochotę na nowe smaki, możesz spróbować różnych smaków budyniu, ciasto zawsze jest pyszne.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki półgrubej
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
100 ml oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
100 ml mleka
5 jajek
250 g cukru pudru
Krem budyniowy:
800 ml mleka
4 opakowania cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego
Polewa kremowa:
400 ml kwaśnej śmietany
6 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy budyń:
Gotujemy go klasycznie z mleka, budyniu waniliowego i cukru. Ostudzić. Zalecam pozostawienie go do ostygnięcia przykrytego folią, aby stworzyć skórkę na powierzchni. Ciasto: Ubić żółtka z cukrem na piankę.
Stopniowo dodajemy cukier waniliowy, olej i mleko. Mieszamy również kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ostrożnie wymieszaj z ubitymi białkami.
Wylej na formę o wymiarach 30 x 20 cm. Na ciasto nakładamy łyżką stosy schłodzonego budyniu. Dla urozmaicenia możemy użyć budyniu innego niż waniliowy, np. pistacja lub truskawka. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 30 – 40 minut. Upieczone ciasto posyp śmietaną wymieszaną z cukrem.
Kolejną wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Upieczone ciasto ostudzić, możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!