Szarlotka z budyniem. Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.

Desery z budyniem są zawsze bardzo smaczne i delikatne.

Ta szarlotka jest zrobiona z ciasta francuskiego, a strukturę uzupełnia biszkopt. Dzięki budyniu jest sprężysta i orzeźwiająca po schłodzeniu. Po pokrojeniu tworzy piękną mozaikę, więc nie wahaj się i upiecz ją dla rodziny.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 opakowania herbatników dla dzieci
  • 2 budynie waniliowe
  • 800 ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6-8 jabłek
  • orzechy włoskie do posypania (opcjonalnie)
  • cynamon
  • gruba mąka
  • cukier puder i masło na okruchy

Przygotowanie

Rozwałkuj ciasto francuskie na blasze do pieczenia. Ułóż biszkopty płaską stroną do dołu. W międzyczasie ugotować krem, dosłodzić i wylać na biszkopt z ciasta francuskiego. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wyciskamy z nich sok i rozprowadzamy na cieście. Możemy posypać je orzechami włoskimi.

Powierzchnię oprószamy cynamonem, a na koniec posypujemy kruszonką, którą przygotowaliśmy z grubej mąki, cukru pudru i masła. Pieczemy w temperaturze 180°C, aż miękisz będzie złocisty.


error: Treść zabezpieczona !!