Chrupiące przekąski ze świeżymi owocami – Tak dobrego ciasta jeszcze nie jadłaś.

Kruche przekąski ze świeżymi owocami – procedura przygotowania

Przygotuj dla swojej rodziny wyjątkowy deser, który nie tylko świetnie smakuje, ale wygląda jak dzieło profesjonalnego cukiernika. Kruche bułeczki ze świeżymi owocami nie są wcale skomplikowane, a ich smak od razu się pokochasz.

Ciasto budyniowe

  • letnie mleko – 250 ml
  • świeże drożdże – 20 g
  • cukier – 10 łyżeczek
  • mąka zwykła – 400 g
  • sól – 1 szczypta
  • olej – 200 ml
  • żółtka jaj – 3 szt
  • jajko – 1 szt

Krem budyniowy

  • masło miękkie – 125–⁠190 g
  • budyń waniliowy w proszku – 1 opakowanie
  • mleko – 500 ml
  • cukier puder – 3–⁠4 łyżki lub do smaku
  • rum – do smaku

Przygotowanie

W misce wymieszaj 4 łyżeczki cukru, letnie mleko i drożdże. Wymieszaj mieszaninę, przykryj pojemnik ręcznikiem i odstaw drożdże w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, resztę cukru i szczyptę soli. Do powstałej masy dodać żółtka, olej i drożdże.

Następnie wyrobić gładkie i nieklejące się ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i przenieś w ciepłe miejsce. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Do garnka wlej 400 ml mleka i poczekaj, aż się podgrzeje.

Do reszty mleka wmieszaj proszek waniliowy i wlej mieszaninę do gorącego mleka. Następnie gotuj, aż zgęstnieje. Pozostaw budyń waniliowy do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie stopniowo dodawaj miękkie masło, cukier puder i rum do smaku.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i z każdej uformować wałek o średnicy 1 cm i długości 20 cm. Złóż wałek na pół i skręć oba końce. Końcówkę warkocza lekko dociśnij palcami i podwiń pod spód. Warkocze przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 15 minut.

Wyjmij warkocze z piekarnika i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przełóż krem ​​waniliowy do rękawa cukierniczego. Warkocze odetnij i wypełnij kremem waniliowym. Następnie udekoruj je dowolnymi świeżymi owocami, miętą lub melisą. Na koniec posyp je cukrem pudrem.

Wskazówka: Jeśli nie boisz się egzotycznych smaków, spróbuj mikstury z mango i marakui. Zmiksuj połowę mango, a resztę pokrój w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do rondelka, dodajemy marakuję, łyżeczkę skrobi wymieszanej z wodą i cukier do smaku. Gotuj mieszaninę, aż zgęstnieje. Następnie pozwól mu ostygnąć.


error: Treść zabezpieczona !!