Bomby ziemniaczane z szynką i serem. Rodzina nie chce odejść od stołu. Przepis.
Bomby ziemniaczane z szynką i serem – sposób przygotowania
Zwykłe frytki są nudne. Spróbuj smażonych w głębokim tłuszczu bomb ziemniaczanych wypełnionych serem i szynką lub czymkolwiek chcesz.
Składniki
- ziemniaki – 300 gr
- cukinia – 1 mała szt
- pietruszka – 1 gałązka
- tarty parmezan – 50 gr
- zwykła mąka – 60 gr
- proszek do pieczenia – pół opakowania
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
- olej roślinny – do smażenia
- ser galbanino (lub inny) – do smaku
- szynka gotowana na parze – do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w skórce do miękkości. Obierz je i zmiażdż lub drobno zetrzyj. Cukinię umyć i osuszyć, odciąć końcówki i drobno zetrzeć do miski z ziemniakami. Posyp mąkę pszenną, startym parmezanem, proszkiem do pieczenia oraz solą i pieprzem do smaku. Na koniec posypać drobno posiekaną natką pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego i nieklejącego się ciasta.
Ciasto ziemniaczane wyłożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na płaski placek o grubości około 5 mm i wyciąć z niego kółka. Przygotuj cienko pokrojony ser galbanino i plastry duszonej szynki podzielone na mniejsze kawałki. Umieść plasterek sera i kawałek szynki na każdej rundzie ciasta ziemniaczanego i przykryj je kolejną rundą. Następnie dokładnie dociśnij krawędzie, aby opakowanie się nie otworzyło.
Rozgrzej patelnię z wyższą warstwą oleju roślinnego na kuchence. Kiedy jest naprawdę dobrze rozgrzany (spróbuj wbić w niego wykałaczkę, gdy wokół niego zaczną się tworzyć bąbelki, olej jest gotowy), włóż do niego przygotowane torebki z ziemniakami i smaż je z obu stron na złoty kolor.
Podczas smażenia powinny być całkowicie zanurzone. Możesz także użyć frytkownicy. Jeśli chcesz uniknąć smażenia, po prostu piecz je w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.
Po usmażeniu pozwól bombom ziemniaczanym odsączyć się na warstwie ręczników papierowych i podawaj świeże jako smaczną przekąskę lub przekąskę na imprezę.