Jak uzyskać błyszczące sztućce w domowym zaciszu – Oto trik, który sprawi, że łyżki i widelce będą lśniły.

Łatwo jest utrzymać sztućce w czystości w domu, a każdy może poradzić sobie z nalotem na łyżkach. Nierzadko brązowy nalot na łyżkach pochodzi od kawy i herbaty, ale jego usunięcie może być wyzwaniem.

Nieprzyjemny widok nalotu na łyżkach (pociemnienie) może zostać łatwo wyeliminowany, pod warunkiem regularnego dbania o czystość sztućców. Skupimy się na czyszczeniu łyżek ze stali nierdzewnej.

Do przywrócenia sztućcom blasku jak ze sklepu, wystarczą proste składniki, które z pewnością znajdują się w każdej kuchni:

  • Wrząca woda – nie więcej niż 1,5 l
  • Soda – 1 łyżka z górką
  • Sól – 1 łyżka z górką (bez jodu)
  • Folia

Będziemy również potrzebować sztućców do czyszczenia – łyżek, widelców, noży. Proces czyszczenia łyżek i widelców ze stali nierdzewnej rozpoczyna się od przygotowania wody – od 1 do 1,5 litra. Potrzebujemy głębokiego naczynia. Na dnie naczynia układamy warstwę folii, na której umieszczamy sztućce, a następnie wsypujemy po 1 łyżce soli i sody. Nie do końca jest jasne, jaką rolę pełni folia, ale bez niej metoda nie działa.

Następnie wsypujemy sól i sodę, pamiętając, że sól powinna być zwykła, bez dodatków i nie jodowana, aby uniknąć trudnej do usunięcia białej powłoki na łyżkach. Po zagotowaniu wody zalewamy nią sztućce. W reakcji z wrzątkiem soda zacznie silnie reagować, dlatego używamy głębokiego naczynia.

Wrzątek wlewamy na sztućce i gotujemy, mieszając przez 5-10 minut (w przypadku mocniejszych zabrudzeń – do 15 minut). Nalot „herbaciany” na łyżkach zniknie lub znacznie zmięknie. Po ugotowaniu należy ostrożnie umyć sztućce gąbką z odrobiną sody. Na końcu sztućce trzeba dokładnie wytrzeć suchym ręcznikiem.

I to wszystko! Sztućce będą lśnić jak nowe!


error: Treść zabezpieczona !!