Dzięki temu przepisowi szybko i łatwo zamienisz mleko w bitą śmietanę. Będziesz potrzebować minimum składników, a bitą śmietanę możesz wykorzystać nie tylko do ciast, ale także na przykład do kawy.
Przygotuj pełne mleko, z którego zalej 1 szklankę i odstaw do późniejszego wykorzystania. Do rondla wlać resztę mleka i zacząć podgrzewać. Gdy tylko mleko zacznie się gotować – zajmie to około 2 minut – na mleku zacznie tworzyć się skorupa, która zostanie usunięta.
Zbierz warstwę tłuszczu, aż mleko zredukuje się do mniej niż połowy pierwotnej ilości – zajmie to około 10 minut. Następnie do mleka dodać aromat waniliowy i cukier puder. Wymieszać składniki.
W szklance wymieszaj skrobię kukurydzianą z zarezerwowanym mlekiem, usuń tłustą warstwę z wrzącego mleka i wlej skrobię do mleka. Gotuj mieszaninę przez 2 minuty, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Następnie włóż mieszaninę do lodówki i schładzaj przez 2 godziny. Po dwóch godzinach wyjmij masę mleczną z lodówki i ubijaj ją na najniższym poziomie – śmietankę ubijesz w 2-3 minuty. Wskazówka: Napełnij rękaw cukierniczy z ozdobną główką bitą śmietaną i udekoruj nim np. muffinki lub kawę.