Najgroźniejsza toksyna, którą jesz z pewnością na codzień i wcale nie jest to sól czy cukier
Glutaminian sodu-biała toksyna
Wielu z nas białą toksynę skojarzy z cukrem, jednak jest substancja, która sieję większe spustoszenie w naszym organizmie, a do tego spożywa ją codziennie większość z nas. Glutaminian sodu, czyli E621 jest popularnie stosowanym dodatkiem żywnościowym.
Jest obecny w wielu daniach serwowanych w restauracjach na całym świecie.
Jest to spowodowane tym, że wcześniej wspomniana substancja korzystnie wpływa na smak spożywanych potraw. Mimo tego powinniśmy unikać go w swojej diecie, ze względu na niekorzystny wpływ na nasz organizm.
Glutaminian sodu ma formę białego krystalicznego proszku. Wyglądem przypomina cukier bądź sól.
Występuje również w płynnej postaci. Dodanie go do potrawy wzmacnia nasz apetyt i tym samym skutkuje przejedzeniem się oraz problemem z otyłością.
Można go znaleźć w licznych i łatwo dostępnych produktach spożywczych, po które z chęcią sięga większość z nas, na przykład w piwie, konserwach, kiełbasach, gotowych zupach, czy fast foodach, po które z chęcią sięgamy.
Dzienna spożywana dawka glutaminianu sodu dla osoby dorosłej nie powinna przekraczać 1,5 g, a dla dzieci powinna wynosić mniej niż pół grama.
Jednak w rezultacie często te normy zostają przekroczone. Rocznie na świecie wykorzystuje się aż 200 tysięcy ton tej substancji! Jest to zaskakująca ilość.
Objawami przedawkowania mogą być:
- zawroty głowy,
- osłabienie,
- nudności,
- ból w klace piersiowej,
- migreny,
- zaburzenia widzenia i równowagi hormonalnej.
E612 wpływa na receptory smakowe języka, sprawiając, że jedzenie wydaje się smaczniejsze niż w rzeczywistości.
Sprawia to, że łatwo można uzależnić się od spożywania tej substancji, w postaci przetworzonego jedzenia m.in. słodyczy czy gotowych posiłków. Niezmiernie ważne jest czytanie składów spożywanej żywności oraz unikanie tej, która zawiera go w składzie.
Jego stosowanie jest niezwykle opłacalne dla producentów żywności.
Obniża on koszty produkcji oraz wpływa pozytywnie na sprzedaż oferowanych produktów, tym samym przynosząc większe zyski.