Przepisu nauczyłam się od tureckiej kucharki – Ja biorę banany i drożdże: To najlepsze naleśniki, jakie jadłam.

Marzy Ci się słodkie śniadanie, obiad lub kolacja? Uwielbiasz naleśniki? Poznaj przepis na te przepyszne naleśniki na zakwasie, prosto od kucharki z Turcji.

Czego potrzebujesz, aby je zrobić?

Przygotuj sobie 2 jajka, szczyptę soli, olej słonecznikowy, 200 ml wody, 200 ml mleka, 2-3 łyżki cukru pudru, łyżkę suchych drożdży, a także 260g mąki pszennej oraz 3 banany. Jeśli chcesz, możesz także przygotować Twoje ulubione dodatki, takie jak czekolada, nutella, bita śmietana czy świeże owoce.

Przygotowanie rozpocznij od obrania bananów i pokrojenia ich w plastry.

Tak przygotowane owoce przełóż do miski, a następnie dodaj do niej cukier, jajka i sól. Kolejnym krokiem jest dodanie suchych drożdży oraz mleka.

Wszystkie składniki należy następnie dokładnie zmiksować tak, aby powstała gładka, jednolita masa.

Do powstałej masy dodaj mąkę i ciepłą wodę. Wszystko wymieszaj i zadbaj o to, aby nie było grudek.

Odstaw ciasto na 30 minut, przykryte folią.

Po upływie tego czasu wymieszaj lekko ciasto i pozbądź się pęcherzyków powietrza.

Przygotuj patelnię, którą wysmarujesz odrobiną oleju. Wylej ciasto na patelnię i smaż.

Po usmażeniu należy jedynie dowolnie udekorować te puszyste naleśniki, dodając swoje ulubione dodatki.


error: Treść zabezpieczona !!