Szybka i niedroga babka z przepisu mojej prababci. Błyskawicznie znika z talerza.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju (prababcia używała topionego smalcu)
  • 2 jajka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (dodać do drugiej połowy ciasta)
  • olej lub smalec do wytarcia formy i bułka tarta do posypania

Przygotowanie:

Umieść wszystkie wymienione składniki w misce oprócz kakao. Wymieszaj ciasto. Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i wymieszać, wlać do formy. Pieczemy ok. 30 do 45 minut w 180 st . Testujemy wykałaczką.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!