Sekret tkwi w jednym tajnym składniku: Przepis babci na naleśniki: Nigdy się nie palą i są miękkie jak wata.

Dziś zdradzę, Wam przepis który jest w moje rodzinie od pokoleń. Korzystam z niego za każdym razem gdy mam ochotę na szybki obiad.

Przyrządzam danie raz na słodko raz na wytrawnie w zależności od chęci. Tradycyjna receptura na naleśniki mojej babci z tym niekonwencjonalnym składnikiem, dzięki któremu ciasto jest zwarte i nie wycieknie z niego żadne nadzienie!

Potrzebujesz:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Najpierw dokładnie ubij jajka w misce z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodaj mleko oraz olej. Skrobia to cudowny składnik, który gwarantuje gładkie naleśniki bez dziur.

Skrobie wymieszaj we wrzącej wodzie, a następnie dokładnie wymieszaj z wcześniej przygotowaną masą. W małych porcjach przy ciągłym mieszaniu dodaj teraz mąkę, aby nie tworzyły się grudki. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i zacznij smażyć naleśniki.

Następnie gotowe naleśniki napełnij ulubionym nadzieniem, może być zarówno słodkie jak i słone. WSKAZÓWKA:  Naleśniki wspaniale smakują z duszonymi grzybami, koperkiem i tartym serem.

Życzę smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!