Sekret tkwi w jednym tajnym składniku: Przepis babci na naleśniki: Nigdy się nie palą i są miękkie jak wata.
Przyrządzam danie raz na słodko raz na wytrawnie w zależności od chęci. Tradycyjna receptura na naleśniki mojej babci z tym niekonwencjonalnym składnikiem, dzięki któremu ciasto jest zwarte i nie wycieknie z niego żadne nadzienie!
Najpierw dokładnie ubij jajka w misce z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodaj mleko oraz olej. Skrobia to cudowny składnik, który gwarantuje gładkie naleśniki bez dziur.
Skrobie wymieszaj we wrzącej wodzie, a następnie dokładnie wymieszaj z wcześniej przygotowaną masą. W małych porcjach przy ciągłym mieszaniu dodaj teraz mąkę, aby nie tworzyły się grudki. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i zacznij smażyć naleśniki.
Następnie gotowe naleśniki napełnij ulubionym nadzieniem, może być zarówno słodkie jak i słone. WSKAZÓWKA: Naleśniki wspaniale smakują z duszonymi grzybami, koperkiem i tartym serem.