Babcine knedle z jagodami na zakwasie: Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.
416
Przygotuj swoje kubki smakowe, zbieraj jagody i do dzieła. Pokochasz te drożdżowe knedle z owocami. Puszyste i pełne owoców. Wystarczy posypać cukrem, twarogiem i skropić masłem. Pyszny słodki obiad jest gotowy w mgnieniu oka.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki półgrubej
szczypta soli
20 g drożdży
szczypta cukru
1 jajko
150 – 200 ml letniego mleka
Nadzienie:
jagody
Do posypania:
cukier
twaróg
masło
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj ze szczyptą soli. Pośrodku zrób wgłębienie, pokruszyć w nim drożdże, posypać szczyptą cukru i zalać odrobiną letniego mleka. Pozwól mu rosnąć przez 5 minut. Następnie dodajemy resztę mleka z ubitym jajkiem, zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić na równe części. Z każdego robimy kotleta, układamy na nim jagody i zawijamy. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia, a następnie włóż do wrzącej wody. Gotujemy około 8-10 minut. Gotowe pierogi nakłuć widelcem.
Posypać cukrem, twarożkiem i polać masłem. Smacznego!