Babcine knedle z jagodami na zakwasie: Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.

Przygotuj swoje kubki smakowe, zbieraj jagody i do dzieła. Pokochasz te drożdżowe knedle z owocami. Puszyste i pełne owoców. Wystarczy posypać cukrem, twarogiem i skropić masłem. Pyszny słodki obiad jest gotowy w mgnieniu oka.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki półgrubej
  • szczypta soli
  • 20 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 150 – 200 ml letniego mleka

Nadzienie:

  • jagody

Do posypania:

  • cukier
  • twaróg
  • masło

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, wymieszaj ze szczyptą soli. Pośrodku zrób wgłębienie, pokruszyć w nim drożdże, posypać szczyptą cukru i zalać odrobiną letniego mleka. Pozwól mu rosnąć przez 5 minut. Następnie dodajemy resztę mleka z ubitym jajkiem, zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić na równe części. Z każdego robimy kotleta, układamy na nim jagody i zawijamy. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia, a następnie włóż do wrzącej wody. Gotujemy około 8-10 minut. Gotowe pierogi nakłuć widelcem.

Posypać cukrem, twarożkiem i polać masłem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!