Elastyczne plasterki czekolady z kremem morelowym – nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz

Elastyczne plastry czekolady z kremem morelowym – procedura przygotowania

Jeśli uwielbiasz morele i czekoladę, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Przygotuj słodki puszysty deser z kremem morelowym, pięknie udekorowany polewą czekoladową.

Ciasto

  • jajka – 5 szt
  • cukier – 150 g
  • sól – 1 szczypta
  • mąka – 120 g
  • kakao w proszku – 30 g
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki

Krem

  • morele – 600 g
  • cukier – 100 g
  • skrobia kukurydziana – 25 g
  • woda – 2 łyżki
  • masło – 100 g
  • ser śmietankowy – 600 g
  • cukier – 100 g

Polewa

  • czekolada – 200 g
  • masło – 100 g

W misce ubić jajka z cukrem i solą. W drugiej misce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj suchą mieszaninę w częściach z płynną mieszaniną. Uwaga: Suchą mieszankę należy dodawać partiami, aby w cieście nie utworzyły się grudki.

Ciasto wylać na brzeg ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. W czasie pieczenia ciasta przygotuj krem. Umyj morele, wypestkuj je i pokrój na ćwiartki. Następnie zmiksuj morele za pomocą blendera zanurzeniowego.

Wskazówka: Boki brzegów ciasta wyłóż folią do pieczenia lub papierem do pieczenia. Gotowy deser łatwiej będzie wyjąć z formy.

Na patelnię wrzucamy zmiksowane morele i mieszamy z cukrem. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na patelni. W drugiej misce wymieszaj skrobię kukurydzianą z wodą i wymieszaj ją z morelami. Następnie wlać mieszaninę do miski i wymieszać z miękkim masłem.

Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na bok. Upieczoną, wystudzoną tuszę przekrój poziomo na trzy części i również odłóż na bok. W misce ubić serek śmietankowy z cukrem i wymieszać z masą morelową. Część powstałego kremu rozprowadź na pierwszej części ciała i przykryj drugą częścią ciała. Powtarzaj ten proces, aż będziesz mieć składniki. Uwaga: Zakończ przekładanie kremem i włóż deser do lodówki na 4 godziny.

W misce wymieszaj czekoladę z roztopionym masłem i równomiernie polej nią plastry. Wstawić do lodówki na kolejne 15 minut, aby czekolada stwardniała. Wskazówka: Część czekolady wlać do rękawa cukierniczego i udekorować powierzchnię kawałkami miękkiej czekolady.

Z deseru zdejmij brzeg ciasta i podawaj pokrojone na kawałki. Wskazówka: Świetnie smakują z mlekiem lub kawą.

error: Treść zabezpieczona !!