Kotlet – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz

Przygotuj na obiad klasyczny kotlet. Posiłek przygotujesz z nogi wieprzowej, podsmażonej razem z cebulą, papryką, dymką i chili, z sosem z rozdrobnionych pomidorów. Ta pikantna mieszanka mięs świetnie smakuje z plackami ziemniaczanymi.

Składniki:

  • 700 g nogi wieprzowej
  • olej słonecznikowy
  • 1 duża cebula
  • 2 cebule dymki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 500 g rozdrobnionych pomidorów
  • 2 ogórki kiszone sterylizowane
  • sól
  • mielony pieprz

Proces przygotowania

Udo pokroić w plastry o grubości 1 cm, które następnie pokrój w paski o tej samej grubości. Przełóż do miski, skrop oliwą, solą, pieprzem, wymieszaj. Pozwól mu usiąść na chwilę. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w grubą kostkę. Paprykę i cebulę pokroić w paski, a ogórki w półpierścienie. Drobno posiekaj papryczkę chili. Ilość dobieramy według ostrości i smaku.

Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Po upieczeniu odstawić. Na tej samej patelni podsmaż wszystkie warzywa oprócz ogórka. Gdy warzywa zrobią się szkliste, wsypujemy rozdrobnione pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać mięso, zmniejszyć ogień i chwilę dusić pod przykryciem.

Następnie odwracamy, dodajemy pokrojone ogórki. Zmniejszamy gęstość gotując ciecz. Podawane z frytkami, plackami ziemniaczanymi, ryżem lub ciemnym pieczywem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!