Wielu już dzięki tej roślinie uwolniło się od bólu w kościach, stawach i ścięgnach.

Z pewnością rozpoznajesz tę roślinę, chociaż wielu ludzi błędnie uważa ją za chwast. Jednak warto wiedzieć, że posiada ona dobroczynne właściwości wspomagające leczenie wielu schorzeń.

Zastanawiałeś się kiedyś nad właściwościami babki lancetowatej?

Jej zdrowotne korzyści są wielu dobrze znane. Prezentowana niżej maść przynosi ulgę nie tylko przy problemach z ścięgien, stawów czy więzadeł, ale także w przypadku egzem, ropnych ran, oparzeń czy ukąszeń przez owady.

Oto jak przygotować maść na bazie babki lancetowatej:

Składniki:

  • 100 g smalcu bez soli (albo masła z 80% zawartością tłuszczu)
  • 50 g świeżo zerwanych liści babki lancetowatej.

Instrukcja:

Liście zbieraj od maja do sierpnia. Po ich umyciu, połóż je na ręczniku, aby wyschły. Następnie, drobno je posiekać. Smalec w garnku na niskim ogniu rozpuść i dodaj do niego posiekane liście. Całość gotuj, mieszając drewnianą łyżką, przez mniej więcej 5 minut. Pozwól mieszance wystygnąć przez noc, a potem delikatnie podgrzewaj. Przelej ją przez gazę do ciemnych słoików. W chłodnym miejscu przechowuj gotową maść. Jeśli chcesz, można użyć także suszonych liści lub wazeliny.

Zastosowanie:

Aplikuj maść na czystą skórę 3-4 razy dziennie cienką warstwą. Ma działanie antybakteryjne, gojące oraz zmiękczające.

Babka lancetowata to roślina pełna leczniczych właściwości, choć często jest przez nas niedoceniana. Od wieków była elementem medycyny ludowej, pomagając w wielu dolegliwościach, takich jak astma, przeziębienia, wsparcie układu odpornościowego czy działanie antyseptyczne.

Lecz nie tylko maść jest tak wartościowa. Babka lancetowata służy także do produkcji nalewki, która pomaga w zapaleniach dróg moczowych oraz do płukania ust. Syrop z tej rośliny to doskonały środek na kaszel, a herbatę z niej poleca się w chorobach płuc.

Niech nie umyka nam bogactwo, które natura nam przynosi.

error: Treść zabezpieczona !!