Ten przepis zawsze się sprawdzi w przypadku niespodziewanych gości. Szybkie roladki do herbatki w 15 min.

Czy masz czasem ochotę na prostą i szybką roladę do herbaty lub kawki? Koniecznie zobacz nasze przepisy! Zawsze się sprawdzą w przypadku niespodziewanych gości

Szybka rolada z dżemem

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu
  • wanilia do smaku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki mąki
  • dżem do smarowania.

Przygotowanie:

Włącz piekarnik i pozwól mu się rozgrzać do 220 stopni. Ubij jajka z cukrem i wanilią, dodaj jogurt, kolejno sodę i mąkę. Ciasto jest dość płynne i lejące się. Przykryj blachę do pieczenia papierem i wlej na nią ciasto. Włóż blachę do pieczenia po środku piekarnika i piecz przez 7-8 minut.

Wyjmij ciasto na wilgotną szmatkę. Szybko posmaruj ulubionym dżemem i zwiń w roladę. Pozostaw do ostygnięcia. Usuń szmatkę kuchenną, posyp roladę cukrem pudrem.

Szybka rolada ze skondensowanym mlekiem

Składniki

  • 1 puszka skondensowanego mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki. Wlej ciasto na prostokątną blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia. Piecz przez 5-7 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku. Nadzienie – dowolny krem, dżem, pasta czekoladowo-orzechowa.

Szybka rolada z mlekiem w proszku

Składniki:

  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki soda wymieszanej z 1/3 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Włącz piekarnik, rozgrzej do 220 stopni. Natychmiast włóż do niego naoliwioną blachę do pieczenia – powinna być gorąca. Jajka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj przesianą mąkę, mleko w proszku, sól i sodę z octem. Wlej ciasto na blachę do pieczenia i piecz dokładnie 5 minut.

Wyjmij z piekarnika, natychmiast posmaruj dżemem lub ulubionym kremem i zwiń w rolkę, gdy jest jeszcze gorąca.

Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i posyp cukrem pudrem. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!