Te małe pizzerki z szynką i serem zachwycą całą rodzinę. Idealny pomysł na obiad lub kolację.
7
Bardzo prosty przepis, który polubi cała rodzina. Smakuje na prawdę fantastycznie! Przypomina dobrze znaną pizzę, ale jest dużo bardziej ciekawsze. Doskonały na obiad czy sycącą kolację!
Potrzebujesz:
1 łyżeczka cukru pudru
5 g drożdży instant
1 jajko
200 ml ciepłego mleka
25 ml oleju
360 g mąki pszennej
1 szczypta soli
150 g twardego sera (np. cheddar)
150 g sera bałkańskiego
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
koper
sezam
przyprawy do smaku
1 żółtko
Przygotowanie:
Do miski wlej ciepłe mleko i olej, dodaj jajka, cukier, sól, drożdże i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj przesianą mąkę i uformuj jednolite ciasto. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na 40 minut.
Twardy ser zetrzyj na tarce, ser bałkański pokrój w drobną kostkę, obie papryki pokrój na małe kawałki, dodaj posiekany koperek, sezam i dobrze wymieszaj. Część odłóż, a z reszty uformuj kulę.
Ciasto połóż na posypaną mąką deskę, uformuj je za pomocą dłoni w grubszy naleśnik. Na środku połóż wcześniej przygotowaną serową kulkę i zawiń ją w ciasto. Ponownie ostrożnie za pomocą dłoni spłaszcz kulę tworząc grubszy placek. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj jego powierzchnię ubitym żółtkiem.
Posyp pozostałą mieszanką sera na wierzchu i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C około 25 minut. Życzę smacznego!