Smakuje jak z cukierni – Tani i szybki przepis. Ciasto, o którym wszyscy mówią.
7
To ciasto jest fantastycznie smaczne i naprawdę dosłownie rozpływa się w ustach. Koniecznie zapisz ten przepis, smakuje dokładnie jak śmietana. Jednak będzie Cię to kosztować kilka drobiazgów, a zamiast jednego deseru masz cały talerz!
Składniki:
Na ciasto:
150 g mąki pszennej
100 ml wody
100 ml mleka
80 g masła
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Na krem:
500 ml mleka
150 g cukru
100 g mąki
2 jajka
180 g masła
Przygotowanie:
Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
Rozpuść masło w ogniu i dodaj mleko i wodę. Gdy mieszanina się zagotuje, wymieszaj mąkę. Ciągle mieszając przerobić na ciasto.
Kiedy zaczyna odklejać się od ścian, to koniec. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wymieszaj jajka jedno po drugim.
Wymieszaj gładką mieszankę. Połowę masy nakładamy na okrągłą foremkę, której spód wyłożono papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Upieczone ciasto ostudź i kontynuuj z drugą połową ciasta. Przygotujemy krem:
Do garnka dodać cukier, mąkę, mleko, warcaby i ugotować gęsty budyń. Ubij masło. Po łyżeczce wymieszać z wystudzonym budyniem – krem jest już gotowy.
Włóż pierwszy arkusz schłodzonego ciasta do formy. Wlej krem na ciasto. Przykryj ciasto drugim arkuszem i posyp cukrem pudrem. Podać schłodzone. Życzymy smacznego! 🙂