Najlepsza wieprzowina z sosem śmietanowym. Możesz szybko przygotować mięso i przystawkę na patelni.

Doskonały przepis na mięso i ziemniaki z patelni w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 5 plasterków polędwicy wieprzowej
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej
  • cebula
  • 8 grzybów
  • pietruszka
  • 200 ml śmietanki do ubijania
  • 7 ziemniaków
  • czerwona papryka,
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek

Przygotowanie:

Pokrój mięso i rozbijaj pod folią.

Dopraw solą i pieprzem.

Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron.

Zdejmij z patelni, połóż na talerzu i pozostaw rozgrzaną patelnię na palniku.

Pokrój cebulę, pieczarki i pietruszkę.

Na tym samym oleju co podsmażałeś mięso podsmaż cebulę. Dodaj pieczarki, posiekany czosnek i dopraw solą i przyprawami.

Wlej śmietanę i wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu i dodaj mięso.

Dusić razem przez około 15-20 minut. W międzyczasie przygotuj ziemniaki i podsmaż na osobnej patelni.

Ziemniaki kroimy, doprawiamy solą i przyprawami, podsmażamy na oleju, dodajemy tymianek i rozmaryn. Gdy ziemniaki będą gotowe, posyp je pietruszką i podawaj z mięsem.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!