Najlepsza wieprzowina z sosem śmietanowym. Możesz szybko przygotować mięso i przystawkę na patelni.
9
Doskonały przepis na mięso i ziemniaki z patelni w mgnieniu oka.
Składniki:
5 plasterków polędwicy wieprzowej
sól
czarny pieprz
olej
cebula
8 grzybów
pietruszka
200 ml śmietanki do ubijania
7 ziemniaków
czerwona papryka,
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
2 ząbki czosnku
koperek
Przygotowanie:
Pokrój mięso i rozbijaj pod folią.
Dopraw solą i pieprzem.
Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron.
Zdejmij z patelni, połóż na talerzu i pozostaw rozgrzaną patelnię na palniku.
Pokrój cebulę, pieczarki i pietruszkę.
Na tym samym oleju co podsmażałeś mięso podsmaż cebulę. Dodaj pieczarki, posiekany czosnek i dopraw solą i przyprawami.
Wlej śmietanę i wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu i dodaj mięso.
Dusić razem przez około 15-20 minut. W międzyczasie przygotuj ziemniaki i podsmaż na osobnej patelni.
Ziemniaki kroimy, doprawiamy solą i przyprawami, podsmażamy na oleju, dodajemy tymianek i rozmaryn. Gdy ziemniaki będą gotowe, posyp je pietruszką i podawaj z mięsem.