Domowe mini pączki z ciasta twarogowego – Rewelacyjny smak.

Prostym słodkim deserem mogą być świetne mini pączki z twarogu.

Składniki

  • gładka mąka orkiszowa – 300 g
  • jajka – 3 szt
  • miękki twarożek – 250 g
  • cukier waniliowy – 3 opakowania
  • rum – 50 ml
  • proszek do pieczenia – 1 opakowanie
  • olej – 500 ml
  • cukier puder – w razie potrzeby

Mąkę przesyp do miski, dla zdrowszej wersji dobrze jest użyć mąki orkiszowej, ale możesz też użyć zwykłej. Dodać rum, jajka, cukier waniliowy, twaróg i proszek do pieczenia i zagnieść sztywne ciasto. Nie może być zbyt cienki, ale jednocześnie niezbyt sztywny, aby dobrze się z nim współpracowało.

Na patelnię wlewamy około pół litra oleju, tyle powinno wystarczyć, aby pączki się w nim unosiły. Następnie przygotuj talerz z cukrem pudrem. Za pomocą dwóch łyżek nabierz ciasto i włóż do gorącego oleju. Pączki smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie natychmiast obtocz je w cukrze pudrze, gdy są jeszcze gorące.

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!