Placki serowe z dżemem – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach
115
Twaróg z dżemem – procedura przygotowania
Słodkie placki z twarogiem są doskonałe na przykład do kawy, ale także jako okazjonalna przekąska.
Ciasto
zwykła mąka – 250 gr
miękki twarożek – 250 g
gra – 250 gr
sól – 1 szczypta
jajko – do posmarowania
Dodatkowo
marmolada – do nadzienia
cukier puder – do posypania
Na posypanym mąką wałku wyrobić gładkie ciasto z podanych składników. Rozwałkować na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki do ciastek wytnij z ciasta kwadraty mniej więcej tego samego rozmiaru. Na środek włożyć twardą marmoladę lub inne ulubione nadzienie.
Dokładnie zamknij przeciwległe boki ciasta, aby dżem nie wyciekał. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około dwadzieścia minut.