Wszyscy chwalą, więc dzielę się tym przepisem – Danie z cukinii, które każdemu zasmakuje.
109
W sezonie letnim możemy się cieszyć wieloma świeżymi warzywami i owocami. Jednym z nich jest pyszna cukinia, z której możesz łatwo wyczarować hiszpańską tortillę.
To bardzo prosty przepis, składający się z niewielu składników, które każda pani domu ma w swojej kuchni. Przepis możesz dowolnie modyfikować, co czyni go jeszcze lepszym, jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni.
Mimo swojej oryginalności danie smakuje wszystkim domownikom i gościom, których nim poczęstowałam.
Tortilla jest sycąca, zdrowa, bardzo smaczna oraz szybka i łatwa w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
400 gram cukinii
4 jajka
1 cebula
sól
pieprz
1 duży pomidor
50g twardego sera
olej do smażenia
(opcjonalnie, jako dodatek) mięso z kurczaka lub krewetki
PRZYGOTOWANIE:
Dokładnie umyj, odbierz i posiekaj cebulę. Podsmaż na oleju na złoty kolor.
Następnie umyj, odbierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię. Odstaw na chwilę, aby puściła sok i odlej go – nie będzie Ci potrzebny.
Do podsmażonej na patelni cebulki dodaj połowę startej cukinii i smaż ok. 3-4 minuty. W osobnym naczyniu drugą (surową) połowę cukinii połącz z jajkami mieszając łyżką.
Połącz smażoną cukinię i cebulkę z surową cukinią wymieszaną z jajkiem. Przypraw według własnego uznania solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami.
Gotowe ciasto wlej na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy ciasto zacznie robić się w miarę jednolite na patelni, na wierzch połóż plastry pomidora a całość posyp startym serem.
Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i smaż, aż danie będzie gotowe. Tortillę możesz także upiec w piekarniku.