Swoim smakiem zachwyca nie tylko cukierników. Pyszne ciasto kefirowe, które przygotujesz w kilka chwil.

Ciasto kefirowe to nic innego jak szybka, miękka i puszysta „babka”, która swoim smakiem zachwyca nie tylko cukierników.

Jest szybka w przygotowaniu, więc jeśli za chwilę spodziewasz się gości, czas zabrać się do pracy.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • Masło 120g
  • Cukier 250g
  • 3 całe jajka
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • Kefir 150ml
  • Mąka 300g
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Szczypta soli

Aby ciasto lepiej się prezentowało, należy zrobić lukier:

  • Cukier puder – 1 łyżka
  • Mleko 60ml
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka

Na samym początku przygotuj sobie foremkę do pieczenia. Najlepiej od razu wysmarować ją masłem. Następnie należy zmiksować miękkie masło z cukrem, gdzieś około 2 min.

Gdy zrobi się jednolita masa, dodajemy jajka i wanilię. Wszystko razem mieszamy przez podobny czas. Konsystencja musi być jednolita. Do miski wsyp mąkę. Aby nie robiły się grudki, przesiej ją przez sitko.

Dodaj sól oraz proszek do pieczenia. Wszystko starannie mieszamy. Do naszej masy z jajek, masła i cukru, dodajemy kefir. Ponownie wszystko mieszamy, ubijając delikatnie przez kilkanaście sekund.

Teraz możesz powoli wsypywać mąkę. Mieszaj starannie i powoli, aby składniki dobrze się połączyły. Podziel mąkę na kilka razy, aby wyszła odpowiednia konsystencja.

Przełóż gotową masę do wysmarowanej tłuszczem foremki. Ciasto musi się piec 40-45 min w 180 stopniach. Sprawdzaj wykałaczką czy nie jest surowe w środku. Gdy będzie gotowe, wyjmij z blaszki do ostygnięcia.

Na koniec zrób lukier, aby Jego wygląd był zdecydowanie ładniejszy. Do kubka wsyp cukier, wlej mleko, dodaj sok z cytryny. Składniki wymieszaj i polej od góry ciasto, według uznania.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!