Delikatny, kremowy i bardzo lekki. Krem bawarski w 5 minut – Jem i nie boję się że przytyję.

Myślę, że znajdzie się wiele osób, które dobrze pamiętają niezwykły smak kremu bawarskiego. Ten waniliowy deser o delikatnej, puszystej  konsystencji już sam w sobie jest wyśmienity.

Będzie także doskonałym dodatkiem do wielowarstwowych ciast oraz przetworzonych i świeżych owoców. Świetnie sprawdzi się również, jako nadzienie do naleśników.

Oryginalny krem jest dość kaloryczny, dlatego chcemy podzielić się z Tobą przepisem na jego mniej kaloryczną, lecz równie smaczną wersję!

Składniki

  • 1,5 szklanki mleka
  • cukier do smaku
  • 3 żółtka
  • 300 ml śmietany niskotłuszczowej lub jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny

Przygotowanie

Żółtka utrzyj z cukrem, przelej do rondelka i powoli podgrzewaj na małym ogniu. Stopniowo wlewaj mleko i ciągle mieszając podgrzewaj przez 10 min. Nie doprowadź do wrzenia! Powstałą masę odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę lub jogurt wraz z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Rozpuść żelatynę i dodaj ją do masy powstałej z jajek i mleka. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Do powstałej masy dodaj ubitą śmietanę lub jogurt naturalny i energicznie wymieszaj. Całość wstaw do lodówki. Gotowe! W zależności od Twoich upodobań, sam możesz decydować o konsystencji deseru. Wszystko zależy od ilości dodanej żelatyny.

Sprawdź jaka struktura kremu najbardziej Ci odpowiada i delektuj się tym wykwintnym  przysmakiem w zaciszu własnego domu! Koniecznie podziel się tym przepisem z przyjaciółmi!

error: Treść zabezpieczona !!