Każdy się zajada, więc robię od razu na 2 dni. Kurczak z brokułami – Szybki, pyszny obiad w kilka chwil.
Są bogate w witaminy A, E i K, błonnik wspomagający trawienie oraz kwasy omega-3, które m. in. dbają o zdrowie włosów i skóry. Ponadto 100 g brokułów zawiera zaledwie 30 kcal! Nie każdy przepada za brokułami, jednak żeby posmakowały każdemu, wystarczy odpowiednio je przygotować z pysznymi dodatkami.
Oto przepis na prostą, zdrową, niskokaloryczną potrawę. Nikt nie zdoła się oprzeć kurczakowi z brokułami i pieczarkami w aromatycznym sosie z dodatkiem imbiru!
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na nią pokrojonego w kostkę kurczaka, dodaj sól i pieprz. Smaż ok. 15-20 minut, aż mięso będzie złociste. Odłóż je na bok. Na tej samej patelni rozgrzej drugą łyżkę oleju. Wrzuć na nią pieczarki. Gdy nieco zmiękną, dodaj brokuły podzielone na różyczki i smaż całość, aż warzywa będą miękkie. Również odstaw je na bok.
Rozgrzej na patelni trzecią łyżkę oleju i podsmaż posiekany czosnek wraz z imbirem. Dodaj bulion drobiowy, mąkę, sos sojowy, olej sezamowy i cukier. Wymieszaj starannie. Do powstałego sosu wrzuć kurczaka i warzywa. Gotuj przez kilka minut, mieszając, aż całość będzie gorąca. Podawaj z makaronem lub ryżem. Do tego dania pasuje również inny bardzo zdrowy dodatek – szparagi.