Uwielbiana przez gości i domowników. Pikantna marynowana kapusta -Moja najlepsza surówka do obiadu.

Kiszona kapusta to częsty dodatek do obiadu, niemal w każdym domu. Jest nie tylko pyszna, ale również bogata w witaminę C.

Swoich zwolenników ma nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na kapustę w wersji pikantnej. Jeżeli lubisz delikatnie ostre potrawy, albo szukasz urozmaicenia już oklepanych domowych obiadów to musisz jej spróbować!

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2kg białej kapusty
  • 1l wody
  • 100g cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 2 łyżki soli
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 5 goździków
  • 100ml octu
  • 100ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę myjemy, a następnie siekamy tak jak najbardziej lubimy. Obraną marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach.

Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy na cienkie plasterki lub w drobną kostkę. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, sól, liście laurowe oraz goździki. Doprawiamy wszystko pieprzem wedle uznania, a następnie gotujemy.

Po ugotowaniu marynaty, zdejmujemy ją z ognia i odkładamy do ostudzenia. Kiedy ostygnie dodajemy ocet i olej lub oliwę z oliwek. Kapustę, marchewkę, ostrą paprykę i czosnek wkładamy do miski. Mieszamy i zalewamy marynatą.

Całość przykrywamy, np. talerzem i kładziemy na nim jakiś ciężki przedmiot. Odkładamy do lodówki na 24h.

W sezonie można użyć młodej kapusty, dzięki czemu całość będzie gotowa do zjedzenia jeszcze szybciej. Nasza przekąska może być długo przechowywana w lodówce bez obaw, że się zepsuje. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!