Przysmak, który kocha cała moja rodzina. Delikatne drożdzóweczki – lepsze niż z piekarni. Delikatne jak puch.

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mleka skondensowanego to przepyszny i pomysłowy deser dla całej rodziny.

Jeśli mam trochę czasu i ochotę na coś słodkiego chętnie robię ten przysmak. Wszyscy je uwielbiamy, ponieważ są delikatne i puszyste. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, wyciągnięte niedawno z piekarnika. Bułeczkom z chrupiącą kruszonką i pysznym nadzieniem nie może się nikt oprzeć.

Składniki:

Na około 12 bułeczek:

  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 7 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Na kruszonkę:

  • 30 g cukru
  • 30 g mąki
  • 15 g masła

Nadzienie:

  • puszka mleka skondensowanego

Wykonanie:

W ciepłym mleku rozpuść drożdże wraz z cukrem. Dodaj 3 łyżki mąki i całość wymieszaj. Zostaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły działać.

Wymieszaj razem jajko, sól, cukier i masło. Po 20 minutach wlej gotowe drożdże i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodawaj po trochę mąki oraz dolej oleju roślinnego. Ciasto zagniataj rękami, aż przestanie się kleić do rąk. Najlepiej robić to na stolnicy posypanej mąką.

Ciasto odłóż do miski, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie wbij palce w ciasto, a następnie pozostaw znowu na 30 minut.

Przygotuj idealną kruszonkę, czyli wymieszaj wszystkie podane składniki ze sobą: mąkę, cukier i masło. Muszą wyjść zlepki ciasta tzn. „ okruchy”. Ciasto wyjmij z miski i podziel na 12 równych kulek i pozostaw jeszcze na 10 minut…

error: Treść zabezpieczona !!