Wystarczą trzy składniki, aby przygotować deser, który nie tylko w lecie, ale też w porze jesienno-zimowej pozwoli na chwilkę zapomnienia i błogiego relaksu. Nasze lody są nie lada konkurencją dla tych ze sklepowej półki; przekonaj się sam.
Dodatkowo potrzebne nam będą: jednorazowe papierowe kubeczki oraz drewniane lub plastykowe patyczki
Śmietankę wlej w całości do dużej miski. Ubij trzepaczką lub mikserem, aż powstanie gładka, puszysta masa.
Do ubitej masy stopniowo wlewaj mleko skondensowane, cały czas delikatnie mieszając. Ilość mleka wpłynie na słodki smak lodów, dlatego może dodać go mniej.
Powstała masa posłuży za wkład do lodów, dlatego odlej ją do pojemnika, z którego łatwo będzie można przelewać ją do kubeczków. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, aż powstanie całkiem płynna masa bez grudek.
Kiedy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie wciąż płynna, wypełnij nią brzegi i dno jednorazowych kubeczków. Nadmiar czekolady zlej z powrotem do miski z czekoladą, tak aby tylko jej cienka warstwa pokrywała kubeczek.
Kubeczki z czekoladą włóż do zamrażarki na 10 minut. Tyle wystarczy, aby czekoladowe dna i ścianki w kubeczkach stężały.
Po tym czasie wyjmij kubeczki, wlej do nich masę mleczno-śmietankową. Do każdego z tak przygotowanych lodów włóż patyczek.
Lody powinny być w lodówce co najmniej 5h. Wyjmij kubeczki z lodami z zamrażarki i delikatnie wyciśnij lody z osłonek, możesz je też delikatnie rozerwać.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.