Tylko 4 składniki i gotowe. Pyszny turecki deser nie pozostawi nikogo obojętnym. Smak nie do opisania.

Turecki deser, to prawdziwy hit, który przygotujesz z minimalnej ilości składników.

W większości przypadków podstawę stanowi sok mandarynkowy, ale śmiało można go zastąpić innym sokiem, który akurat mamy w domu. Koniecznie spróbujcie domowych Lukum.

Składniki:

  • 400 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki skrobi
  • 1 łyżka masła
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie:

Wyciśnięty sok z mandarynek należy przecedzić, aby usunąć pestki i miąższ. Następnie sok wlewamy do garnka, dodajemy skrobię i cukier i wszystko dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. W naszej mieszance nie może być grudek.

Całość stawiamy na ogniu i ciągle mieszając czekamy aż się zagotuje. Następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem i gotujemy do uzyskania konsystencji średnio gęstego dżemu.

Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i dokładnie całość mieszamy ręczną trzepaczką. Masę przekładamy do szklanych pojemników wysmarowanych lekko masłem i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy deser z pojemników, kroimy na porcje i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!