Niesamowite ciasto – bez gotowania, bez pieczenia: już nie robię sernika, wszyscy chcą tylko tej kremowej bomby.
116
Kremowy krem z kasztanów w formie ciasta, przepyszny!
Składniki:
Ciasto:
500 g puree z kasztanów,
250 g mielonych herbatników,
50 gramów stopionego masła,
50 ml mleka,
rum lub aromat rumowy do smaku
Krem:
250 gramów masła,
2 szt budyniu waniliowego (można też użyć surowego budyniu)
600 ml mleka.
Pianka:
bita śmietana
starta czekolada.
Przygotowanie:
Na bazę wymieszaj puree z mieszanymi herbatnikami. Dodać miękkie masło i mleko.
Dodać kilka kropel rumu. I tą masą przekładamy do formy do ciasta.
Nakłuwamy i wkładamy do lodówki. Budyń gotujemy z proszku budyniowego i mleka.
Polecam budyń bez gotowania, który wystarczy wymieszać z zimnym mlekiem, jest już doprawiony. Wmieszaj masło do puddingu i dobrze ubij. Ułóż warstwę na kasztanowym spodzie i ułóż bitą śmietanę na wierzchu. Posypać czekoladą i podawać.