Budyniowe racuchy smakują 100 razy lepiej niż te klasyczne: Tylko kilka składników i 10 minut przygotowania, a rezultat jest niesamowity.

Dodatek budyniu w proszku przenosi racuchy na nowy poziom.

Wypróbuj sama, a ten przepis stanie się Twoim ulubionym.

Chociaż kiedyś robiłam placki według klasycznej receptury z drożdżami, to teraz moim faworytem jest zdecydowanie ta błyskawiczna wersja. Cały sekret tkwi w dodaniu budyniu. Spróbuj zrobić racuchy z kremem, a zakochasz się w nich od pierwszego kęsa.

Dlaczego warto dodawać budyń do racuchów?

W książkach kucharskich i w internecie przepisy na racuchy mnożą się z roku na rok w dziesiątkach różnych wersji, ale ta budyniowa jest zdecydowanie najprostszą i najsmaczniejszą wersją.

Dzięki dodaniu budyniu w proszku racuchy mają dużo bardziej miękką konsystencję i piękny aromat. Do racuchów zwykle stosuje się budyń waniliowy lub śmietankowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innych wariantów (truskawkowy, malinowy, czekoladowy…). Spróbowałam ich również z budyniem kokosowym i były naprawdę fantastyczne.

Oprócz proszku budyniowego warto również dodać wodę gazowaną, która sprawi, że placuszki będą jeszcze bardziej puszyste. Tak przygotowane ciasto po usmażeniu staje się lekkie jak chmurka i dosłownie rozpływa się w ustach.

Prosty przepis na racuchy budyniowe

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej zwykłej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 20 g cukru pudru + trochę do dekoracji
  • 1 torebka budyniu w ulubionym smaku
  • 4 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • olej do smażenia

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • Cukier puder do posypania
  • Bita śmietana
  • Twarożek
  • Świeży owoc
  • Tarta czekolada

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i budyń. Następnie do suchych składników dodajemy jajka. Stopniowo dodawać mleko i wodę gazowaną. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolite ciasto bez grudek.

Na rozgrzany olej wlewamy ciasto i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki układamy na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Podawać posypane cukrem pudrem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!