Roladki ze śmietaną – Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni
Bułki ze śmietaną – procedura przygotowania
Słodkie wypieki są popularne nie tylko na śniadanie, ale również świetnie sprawdzają się jako dobry deser do kawy. Jedną z ciekawych opcji są te bułki ze śmietaną. Przepis na nie jest prosty, a smak wspaniały. Są dużo lepsze niż te kupione w sklepie.
Ciasto
- mąka – 50 dkg
- żółtka jaj – 2 szt
- suszone drożdże – 1 opakowanie
- mleko – 250 ml
- cukier – 4 łyżki
- olej – 150 ml
- sól – 1 szczypta
Krem
- mleko – 500 ml
- cukier waniliowy – 2 opakowania
- cukier – 5 łyżek
- masło – 10 dkg
Przygotowanie
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta na bułki ze śmietaną. Drożdże suszone to gwarancja, że nie musisz tracić czasu na drożdże, a wystarczy wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto o pożądanej konsystencji. Dopiero po przetworzeniu można je przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby odpoczęło i wyrosło na 1 godzinę.
Teraz wymaga to trochę praktyki i umiejętności. Z całej ilości ciasta, które znacznie wyrosło, uformować około 20 kulek tej samej wielkości. Następnie wyrabiasz je w dłoni, aby uzyskać kształt małej bagietki. To będzie podstawa twoich bułek. Następnie chwyć go z obu stron i lekko przekręć, co nada mu ciekawego i oryginalnego kształtu.
Tak przygotowane bułeczki można ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pozostawić na około 20 minut, aby odpoczęły i wyrosnąć, a następnie wstawić do piekarnika. Należy go podgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia wynosi około 20 minut, aż będą dokładnie ugotowane.
Drugi składnik na bułki przygotuj ze śmietaną. I ten krem, który tworzy się podgrzewając mleko, w którym rozpuszcza się również oba cukry. Następnie dodajemy masło, dokładnie mieszamy i czekamy aż krem zgęstnieje. W tym momencie jest gotowy.