
Wlej do dużej miski ciepłe mleko, dodaj ciepłą wodę i olej. Następnie wsyp cukier, sól oraz białko. Na samym końcu dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Stopniowo przesyp mąkę przez sito i mieszaj. Potem zagnieść ciasto rękoma, aby było gładkie, a następnie przykryć folią. Odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Przenieś wyrośnięte ciasto na stolnicę posypaną mąką i oprószyć mąką. Następnie zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.

Rozwałkuj jedną część ciasta na duży prostokąt za pomocą wałka. Posmaruj ciasto rozpuszczonym masłem i zawiń w trzy części. Następnie ponownie posmaruj masłem i zawiń w trzy części.

Przełóż ciasto na talerz, włóż do plastikowej torebki i odstaw na 10 minut. Powtórz ten krok z drugą częścią ciasta.

Przełóż ciasto na oprószony mąką stół, posyp mąką i rozwałkuj wałkiem.

Następnie posyp startym serem i zwiń ciasto w rulon.

Podziel ciasto na 10 części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz ten krok z drugą częścią ciasta.

Przykryj bułki folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20-25 minut.

Następnie posmaruj je żółtkiem i posyp makiem.

Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Recover your password.
A password will be e-mailed to you.