Wszyscy oszaleją za tym niezwykle prostym i przepysznym daniem, które piekę codziennie dzięki mojej odkrywczej metodzie.

Proszę przygotować miękkie i puszyste wypieki według naszego przepisu w domu. Z pewnością będziesz mile zaskoczona efektem i smakiem. Poniżej znajdują się składniki oraz instrukcja przygotowania.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (200 ml)
  • 1 szklanka wody (200 ml)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (100 ml)
  • 2 łyżki cukru pudru (40 g)
  • 1 łyżeczka soli (8 g)
  • 1 białko jajka
  • 10 g drożdży instant
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g sera
  • 1 żółtko
  • mak

Kroki przygotowania:

Wlej do dużej miski ciepłe mleko, dodaj ciepłą wodę i olej. Następnie wsyp cukier, sól oraz białko. Na samym końcu dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Stopniowo przesyp mąkę przez sito i mieszaj. Potem zagnieść ciasto rękoma, aby było gładkie, a następnie przykryć folią. Odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Przenieś wyrośnięte ciasto na stolnicę posypaną mąką i oprószyć mąką. Następnie zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.

Rozwałkuj jedną część ciasta na duży prostokąt za pomocą wałka. Posmaruj ciasto rozpuszczonym masłem i zawiń w trzy części. Następnie ponownie posmaruj masłem i zawiń w trzy części.

Przełóż ciasto na talerz, włóż do plastikowej torebki i odstaw na 10 minut. Powtórz ten krok z drugą częścią ciasta.

Przełóż ciasto na oprószony mąką stół, posyp mąką i rozwałkuj wałkiem.

Następnie posyp startym serem i zwiń ciasto w rulon.

Podziel ciasto na 10 części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz ten krok z drugą częścią ciasta.

Przykryj bułki folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20-25 minut.

Następnie posmaruj je żółtkiem i posyp makiem.

Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Pozostaw bułkom wystygnąć i podawaj. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!