Szarlotka z budyniem. Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.
4 441
Desery z budyniem są zawsze bardzo smaczne i delikatne.
Ta szarlotka jest zrobiona z ciasta francuskiego, a strukturę uzupełnia biszkopt. Dzięki budyniu jest sprężysta i orzeźwiająca po schłodzeniu. Po pokrojeniu tworzy piękną mozaikę, więc nie wahaj się i upiecz ją dla rodziny.
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 opakowania herbatników dla dzieci
2 budynie waniliowe
800 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
6-8 jabłek
orzechy włoskie do posypania (opcjonalnie)
cynamon
gruba mąka
cukier puder i masło na okruchy
Przygotowanie
Rozwałkuj ciasto francuskie na blasze do pieczenia. Ułóż biszkopty płaską stroną do dołu. W międzyczasie ugotować krem, dosłodzić i wylać na biszkopt z ciasta francuskiego. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wyciskamy z nich sok i rozprowadzamy na cieście. Możemy posypać je orzechami włoskimi.
Powierzchnię oprószamy cynamonem, a na koniec posypujemy kruszonką, którą przygotowaliśmy z grubej mąki, cukru pudru i masła. Pieczemy w temperaturze 180°C, aż miękisz będzie złocisty.