Ciasto mandarynkowe z bitą śmietaną. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.
137
Skadniki:
Ciasto:
5 jajek
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki letniej przegotowanej wody
2 łyżki oleju
1/2 proszku do pieczenia
5 łyżek mąki pszennej
marmolada
Krem:
2 kremy do ubijania
2 małe kompoty z mandarynek 300 ml
2 budynie waniliowe – na zimno bez gotowania
1 kwaśna śmietana – 200 gr
1 twarożek – tuba
1 duża puszka mandarynek do dekoracji
lukier czekoladowy do dekoracji
cukier wg uznania – ja nie dodawałam cukru, chciałam lekko kwaśną śmietanę.
Przygotowanie:
Pieczemy ciasto. Jajka z wodą i cukrem ubijamy na gęstą pianę. Następnie dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na papier do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotujmy krem. Śmietankę, budynie, 2 puszki mandarynek i sok z dużych mandarynek umieścić w plastikowym pojemniku z pokrywką. Zamykamy pojemnik i potrząsamy nim, aż zawartość prawie się nie poruszy, bo stwardnieje. Następnie dodać twaróg i śmietanę i wszystko dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Zimny biszkopt posmarować marmoladą, następnie ułożyć warstwę kremu. Udekorować całymi mandarynkami i polewą czekoladową. Odstaw na godzinę do lodówki i podawaj.