Kapuśniak z pieczarkami. Wyjątkowo smaczny obiad. Sprawdzony przepis.

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 ml maślanki
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • łyżka smalcu
  • łyżki zwykłej mąki
  • łyżeczka mielonej papryki
  • około szklanki bulionu lub wody
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • nasiona kminku
  • sól
  • cukier do smaku
  • koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na smalcu razem z pieczarkami i kminkiem przez 4-5 minut.

Dodać paprykę, wymieszać i wsypać mąkę. Po krótkim smażeniu całość zalewamy bulionem lub wodą i ubijamy trzepaczką. Dodałam też wodę z kapusty. Dodać posiekaną kapustę, przyprawy i zagotować. Po około 10 minutach (w zależności od miękkości kapusty) odlać trochę bulionu i wymieszać z maślanką.

Wszystko razem łączymy z gotowanymi ziemniakami i krótko gotujemy. Zupę doprawiamy cukrem i koperkiem. Jeśli nie chcesz koperku, nie dodawaj – my uwielbiamy.


error: Treść zabezpieczona !!