Ciasto drożdżowe z lodówki – wychodzi idealnie: Zachowaj odpowiednie proporcje.
260
Ciasto drożdżowe z lodówki – Idealne do popołudniowej kawy
Zrobienie idealnego ciasta drożdżowego jest trudnym zadaniem. Kluczem do sukcesu jest zachowanie odpowiednich proporcji składników oraz sposób przechowywania. Podpowiem Ci jak stworzyć idealne ciasto drożdżowe.
Aby piec dobre ciasto drożdżowe, musisz trochę poeksperymentować. Ja mam dla Ciebie uniwersalny przepis, dzięki któremu będziesz piekła szybkie i smaczne wypieki. Wystarczy wyjąć ciasto z lodówki, dodać nadzienia, posypek i piec.
Niewątpliwym plusem ciasta jest oszczędność czasu. Nie musisz za każdym razem czekać, aż urośnie. Wystarczy, że zmieszasz składniki, zagnieciesz ciasto, włożysz je do torby i zamkniesz w lodówce. Nawet w 5 stopniach ciasto jest w stanie powiększyć swoją objętość.
Składniki
Mąka pszenna około 700 g
Pół kostki margaryny
Drożdże 50 g
Odrobina soli
2 jajka
2 łyżki cukru
2 niepełne szklanki mleka
Jak przygotować?
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy płynną margarynę, sól jajka oraz cukier.
Potem wszystko mieszamy i powoli zaczynamy dosypywać mąki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Dalej ciasto gnieciemy, wkładamy do plastikowej torby i umieszczamy w lodówce na około 2 godziny.
Po wyjęciu ciasto jest gotowe do wypieków. Możesz z niego upiec popularną drożdżówkę ze śliwkami lub rabarbarem, czy też bułeczki z czekoladą. Największą wartością jest fakt, że możesz je trzymać bez przeszkód przez tydzień w lodówce.
Kiedy spodziewasz się gości lub po prostu naszła Cię ochota na coś pysznego, wyjmujesz i pieczesz to, na co masz tylko ochotę.