Warzywne kotleciki w 15 min – pyszne, lepsze niż te mięsne. Przekonaj się, jakie są smaczne
95
Te warzywne kotleciki przygotujesz w kwadrans! Są pyszną i niezwykle odżywczą alternatywą dla mięsa. Przekonaj się, jakie są smaczne!
Składniki:
3 łyżki stołowe mąki pszennej
400 g gotowej mieszanki warzywnej z mrożonki
2 jajka
sól i pieprz do smaku
2 łyżki stołowe oliwy
Porada:
Opcjonalnie możesz dodać do masy odrobinę (1 lub 2 łyżki stołowe) chudego twarogu. Kotleciki nabiorą delikatniejszej konsystencji, będą bardziej soczyste i miękkie.
Sposób przygotowania:
Zamrożone warzywa zmiksuj w blenderze. Wymieszaj je z jajkami i mąką, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę. Z masy formuj okrągłe kotleciki w dłoniach i smaż z obu stron ( każdą stronę przez ok. 2- 3 minuty).
Podawaj kotleciki ze zdrowymi surówkami, sałatką warzywną oraz ziemniakami lub pożywną kaszą. Smacznego!